<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

Bepaal steeds de juiste prijszetting dankzij krachtige ERP-software

prijsinzetting

In groothandels, en zeker in technische groothandels, staan prijsmarges continu onder druk. Een optimale prijszetting is dan ook onontbeerlijk. Ontdek hoe bedrijfssoftware zoals DIMASYS|ERP een cruciale rol speelt bij het bepalen van de ideale verkoopprijzen.

Prijszetting: een complex systeem van kortingen

Als groothandelaar moet u flexibel met uw verkoopprijzen omspringen en vlot kortingssystemen kunnen opzetten in functie van bepaalde klanten en klantgroepen. Stel dat u elektrotechnisch materiaal verkoopt. Dan kunt u aan installateurs bijvoorbeeld een korting van 30% op kabels en een korting van 10% op designschakelaars toekennen. Industriële klanten krijgen dan weer andere kortingen op die productgroepen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld kortingen of nettoprijzen die slechts tijdens een beperkte periode gelden, of staffelkortingen en staffelprijzen, kortingen over verschillende producten heen, … De vindingrijkheid en de mogelijke combinaties zijn haast onuitputtelijk.

Om dat allemaal bij te houden en correct op te volgen, is een krachtig ERP-systeem een must-have. U moet kunnen ingeven welke kortingen er gelden voor welke product(groep)en en voor welke hoeveelheden. Zo kunnen er bijvoorbeel specifieke condities van toepassing zijn bij een aankoop vanaf honderd stuks of bij aankoop van een volledig pallet.

Ook de manier waarop een order tot stand komt, heeft mogelijk een invloed op uw prijszetting. Als u bijvoorbeeld bestellingen via uw webshop wil aanmoedigen, dan kunt u daarvoor een extra korting toekennen.

Inkopen aan de scherpst mogelijke prijzen

Als marges onder druk staan, dan is het niet alleen belangrijk dat u een correcte prijszetting hanteert, maar ook dat u aan de best mogelijke prijzen kunt inkopen bij uw leveranciers. Uw ERP-software moet u dan ook een duidelijk overzicht bieden van de huidige prijzen van elk artikel, inclusief de kortingen en de speciale voorwaarden die gelden.

Ook die voorwaarden kunnen erg complex zijn. Zo is het mogelijk dat een bepaald product bij uw leverancier verschilt van prijs, afhankelijk van de eindklant voor wie het bestemd is.

Met DIMASYS|ERP kunt u dit allemaal beheren. Het is zelfs mogelijk om interactief simulaties te maken. Zo krijgt u in één oogopslag een zicht op de marge in functie van de hoeveelheden en de prijzen die u kunt onderhandelen.

Categorieën: ERP