<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

Big data voor groothandel: big business?

Bedrijven maken al jaren gebruik van ERP-, CRM– en DMS-software en dat heeft hun in de loop der tijd massaal veel data opgeleverd. Maar vandaag is big data een ‘hot topic’. De cruciale vraag is dan ook hoe ze die veelheid aan gegevens kunnen analyseren om er hun voordeel mee doen voor de toekomst van hun business. Een woordje uitleg.

Vele terabytes aan informatie

Door dagelijks te werken met softwarepakketten die uw bedrijfsprocessen ondersteunen, bouwt u automatisch een gigantische schat aan informatie op: vele terabytes aan transacties die de werking van uw bedrijf minutieus sturen. Zo heeft een elektrotechnische groothandel al snel een aanbod van ruim een miljoen artikels. In combinatie met duizenden klanten die bediend worden, levert dat jaarlijks vele miljoenen orderlijnen op.

Image Big Data

Patronen ontdekken en voorspellingen doen

Vroeger was het belangrijkste doel van bedrijfssoftware ervoor zorgen dat alle transacties correct, en efficiënt werden afgehandeld. Als de klanten en leveranciers tevreden waren over het verloop van de transacties, dan had de software zijn waarde bewezen.

Tegenwoordig mag u van bedrijfssoftware méér verwachten. Door de opgebouwde data te analyseren, kunt u patronen ontdekken en op basis daarvan beslissingen maken. Daarnaast vormen uw bedrijfsgegevens ook een solide basis om voorspellingen te doen.

Niet enkel uw software als bron

Vandaag is big data trouwens niet enkel meer afkomstig van software. Ook toestellen en machines (Internet of Things) kunnen een belangrijke bron van gegevens vormen. Zo worden vorkheftrucs of wasmachines bijvoorbeeld uitgerust met microchips waardoor u data over hun werking kunt verzamelen.

Big data: wat levert het concreet op?

Om big data te analyseren hebt u natuurlijk de juiste tools nodig. Enkele voorbeelden van slimme toepassingen:

  • De DIMASYS Business Intelligence tool geeft u duidelijke inzichten zodat u de juiste bedrijfsbeslissingen kunt nemen.
  • Met Slim4 kunt u op basis van historische gegevens de ideale voorraadhoogtes in uw magazijn bepalen, rekening houdend met promoties, acties, …
  • Met predictive maintenance tools kunt u voorspellen wanneer bepaalde toestellen een onderhoudsbeurt nodig zullen hebben.

Categorieën: ERP