<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

Leveren aan just in time bedrijven: zó garandeert u het juiste voorraadniveau

just in time

Veel productiebedrijven passen het principe van ‘just in time’ of JIT toe om kosten te besparen. Als u, als groothandelaar, samenwerkt met bedrijven die volgens deze methode functioneren, heeft dat grote gevolgen. U moet namelijk op elk moment voldoende voorraad in stock hebben. Dankzij ons ERP-pakket DIMASYS vormt dat geen enkel probleem.

Wat is ‘just in time’ werken?

Just in time is een logistieke methode uit Japan die vooral bij productiebedrijven wordt toegepast. Het betekent dat de goederen die nodig zijn voor de productie, zoals onderdelen of verbruiksgoederen, ‘precies op tijd’ worden geleverd, zodat het bedrijf zelf niets hoeft op te slaan. Die verantwoordelijkheid wordt verschoven naar u, de toeleverancier of de groothandelaar. Om aan de verwachtingen te voldoen van een klant die volgens het ‘just in time’-principe werkt, moet u zich zo organiseren dat u altijd over de juiste voorraden beschikt. Met van ons intelligent ERP-systeem DIMASYS is dat erg makkelijk.

Het belang van een optimaal voorraadniveau

Uiteraard wil u voldoen aan de noden van uw klanten en is het belangrijk om altijd genoeg voorraad te hebben. Maar bij bedrijven die volgens het ‘just in time’-principe werken speelt er nog een extra factor mee. In de meeste gevallen sluit u met zulke bedrijven namelijk een contract af.

In dat contract engageert het bedrijf zich om in een bepaalde periode een bepaalde hoeveelheid goederen af te nemen. U van uw kant garandeert dat u die tijdig zult leveren. U moet dus een deel van uw stock voor deze klant reserveren. Blijft u in gebreke en kunt u niet op tijd leveren, dan komt de productie van uw klant in het gedrang en hangt u een boete boven het hoofd die zeer hoog kan oplopen.

Onmisbare tools voor uw voorraadbeheer

De ideale voorraadniveaus kunt u makkelijk bepalen met DIMASYS. Ons ERP-pakket bevat namelijk een module die het optimale voorraadniveau automatisch berekent op basis van data uit het verleden en algoritmes die rekening houden met alle relevante parameters. U krijgt dan voorstellen van minimum- en maximumwaarden die u gewoon kunt accepteren. Zo vermijdt u tekorten én overstock.

Is uw voorraadbeheer bijzonder complex, dan kunt u gebruikmaken van Slim4, een gespecialiseerde tool van Slimstock die naadloos samenwerkt met DIMASYS en waarmee u ook voorspellingen kunt doen. Ten slotte bevat DIMASYS een module met verkoopcontracten waarmee u makkelijk een JIT-overeenkomst met uw klant kunt afsluiten.

Categorieën: ERP