<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

Is ‘On-premises’ werken nog van deze tijd?

on-premise

Als u bedrijfssoftware laat implementeren, kunt u ervoor kiezen om het beheer van de servers in eigen handen te houden (On-premises werken) of u kunt voor een cloudoplossing opteren. Misschien gaat u ervan uit dat in de cloud werken vandaag een evidentie is en dat de On-premises-aanpak voorbijgestreefd zou zijn. Dat vinden wij te kort door de bocht. Het is vooral belangrijk dat u een aanpak kiest op maat van uw bedrijf. Een woordje uitleg.

Veel groothandels opteren voor een combinatie

De keuze tussen On-premises of in de cloud werken hangt af van verschillende factoren: het soort bedrijf dat u hebt, uw budget, uw doelstellingen, … Voor u de knoop doorhakt, is het belangrijk dat u de volledige context in rekening brengt.

In de sector van de technische groothandel wordt er meestal voor een combinatie van beide modellen gekozen: de ‘lichtere’ toepassingen zoals Office worden in de cloud gezet, terwijl zwaardere toepassingen, zoals het ERP-pakket, in 87 procent van de gevallen lokaal worden geïnstalleerd. Vaak werken zulke bedrijven namelijk met een toonbank of een kassa en willen ze er absoluut zeker van zijn dat de database permanent bereikbaar is, ook als de internetverbinding tijdelijk zou wegvallen.

Shared of private cloud?

Daarnaast willen veel bedrijven niet dat hun prestaties afhankelijk zijn van een ‘shared omgeving’ in de cloud. Als meerdere organisaties gebruikmaken van dezelfde cloudomgeving, zijn er namelijk altijd pieken en dalen in de performantie. Wilt u dat niet, dan kunt u kiezen voor een afgeschermde, ‘private’ cloudomgeving. Maar uiteraard hangt daar een hoger prijskaartje aan vast …

On-premises werken: vergeet het servicecontract niet

Kiest u voor een cloudoplossing, dan betaalt u een vaste kostprijs per user, per maand. Zo spaart u de startinvestering in eigen servers – die toch snel kan oplopen tot 10.000 à 15.000 euro – uit. Het nadeel is dat dit op de lange termijn duurder zal uitpakken. Anderzijds hoeft u zich geen zorgen te maken over downtime, back-ups, …

Kiest u voor een On-premises-aanpak, dan is het cruciaal dat u ook een uitstekend servicecontract aangaat, waarbij uw provider, net als bij een cloudoplossing, zeven dagen per week, de klok rond voor u paraat staat.

Renting: het beste van twee werelden

Raakt u er niet uit? Dan kunt u tijdelijk kiezen voor een rentingformule. Bij Infomat kunt u gedurende maximaal vijf jaar terecht voor de huur van servers. Zo hebt u alle voordelen van een On-premises-installatie, maar vermijdt u de dure startkosten.

Categorieën: ERP