<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

Voorraadbeheer: hoe het níet moet

Efficiënt voorraadbeheer? Dat betekent dat je de opslagkosten binnen je onderneming tot een minimum beperkt, en dus zo weinig mogelijk goederen in voorraad houdt. Hoe? Uiteraard met gezond verstand, maar het gaat veel verder dan dat. Wie financiële tegenslagen wil vermijden, pakt het beheer van zijn goederenstromen maar beter systematisch aan. En dus niet zoals in onderstaande voorbeelden.

stock management

Don’t: voorraadbeheer op buikgevoel

Vóór je gaat investeren in gespecialiseerde software en allerlei optimalisaties, begin je het best bij de basics. Start met de goederen die je in voorraad hebt, in kaart te brengen. Om een goed overzicht te houden over je voorraad, moet er een logische structuur zijn die zowel voor je personeel als voor jezelf overzichtelijk en duidelijk is. Op die manier krijg je al snel een beeld van de huidige voorraadstatus, en dat is een stuk betrouwbaarder dan je buikgevoel.

Don’t: voorraad reactief beheren

Proactiviteit is hét sleutelwoord als het gaat om voorraadbeheer. Maak een lijst op van de producten of goederen die te allen tijde op voorraad moeten zijn, en een lijst van artikels met een lagere prioriteit. Schat daarbij ook in voor welke producten er bijvoorbeeld een veiligheidsvoorraad moet worden aangehouden.

Don’t: voorraadbeheer zonder methode

Zoals bij elk bedrijfsproces zijn er ook bij voorraadbeheer een aantal strategieën of methodes die je kunt toepassen. Het hoeft geen betoog dat een methode in functie van je noden snel haar vruchten afwerpt:

  • Just in time (JIT): productie en levering zijn zo nauw op elkaar afgestemd, dat de voorraadkosten tot het absolute minimum beperkt worden.
  • Last in, first out (LIFO): het laatst binnengekomen product wordt als eerste verkocht. Deze methode wordt veel gebruikt bij bedrijven met een hoge doorvoersnelheid.
  • First in, first out (FIFO): De FIFO-methode is meestal van toepassing binnen de levensmiddelenindustrie: de eerst binnengekomen producten worden ook als eerste weer verkocht.

Don’t: voorraadbeheer zonder methode

Wil je dit allemaal manueel beheren? Dan kom je al snel handen te kort. Om nog maar te zwijgen van de menselijke fouten met vaak grote gevolgen. Wie zijn bedrijf duurzaam wil laten groeien, kiest dan ook voor automatisering via ERP-software. Met DIMASYS||ERP bestelt u automatisch belangrijke onderdelen bij wanneer deze hun kritieke voorraadpunt bereiken, zo bent u verzekerd van een feilloze leverbaarheid. Dankzij het modulaire concept kan je bedrijf groeien, bedrijfsprocessen veranderen, nieuwe productlijnen openen, … helemaal op jouw tempo.

Categorieën: ERP