<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

5 aandachtspunten bij de implementatie van een CRM-systeem

Met een CRM-systeem stroomlijnt u de bedrijfsprocessen, zodat u in een oogopslag elke klantenrelatie analyseert en er efficiënt op inspeelt. Een goede CRM-implementatie hangt af van nauwkeurige informatie over uw onderneming, uw klanten en uw leveranciers. Een grondige voorbereiding is dus cruciaal.

1. Formuleer een duidelijke bedrijfsfilosofie

Een CRM-systeem werkt optimaal als het aansluit bij de strategie van uw onderneming. Onderzoek daarom hoe u uw bedrijf en uw klantenrelaties verder wilt uitbouwen.

2. Stel uw klant centraal bij CRM

Door een CRM-implementatie kan u beter inspelen op de verwachtingen van klanten. Analyseer welke medewerkers contact met klanten hebben, wanneer dit plaatsvindt en hoe dit verloopt. De CRM-software bundelt alle relevante informatie over iedere klant, zodat elk contactmoment een aangename en nuttige ervaring wordt. Voor uw klant én uw onderneming.

3. Verzamel alle data voor de CRM-implementatie

CRM implementeren betekent: een gigantische hoeveelheid informatie verwerken in een overzichtelijk softwarepakket. Samen met uw IT-specialist bepaalt u vooraf welke data belangrijk zijn, zodat u alle relevante informatie over uw klanten verzamelt. Bovendien zal het implementeren van een CRM-systeem vlotter verlopen als de gegevens uniform worden aangeboden.

crm-in-een-veranderende-wereld

4. Hou rekening met elke bedrijfsafdeling

Één van de grote voordelen van zo’n CRM-systeemimplementatie is de bedrijfsbrede aanpak van elk klantencontact. Tegelijk schuilt daarin een van de valkuilen van het systeem: u moet ervoor zorgen dat elke medewerker met het systeem kan én wil werken. De externe verkoper, de customerservicemedewerker en de sales manager: ieder heeft zijn eigen aanpak, informatiebehoefte en timing.

5. Gebruik het CRM-systeem consequent

De kracht van CRM ligt in het consequent gebruik ervan. Elke medewerker moet het CRM-systeem ervaren als een middel dat zijn dagelijks werk vereenvoudigt. Maak een CRM-platform dus niet onnodig complex. De mogelijkheden zijn eindeloos maar succesvolle CRM-software blinkt uit in eenvoud: een toegankelijke interface, eenvoudige verwerking van gegevens en zorgvuldige input garanderen een hoge klantentevredenheid.

Categorieën: CRM