<img height="1" width="1" style="display:none;" alt="" src="https://dc.ads.linkedin.com/collect/?pid=1221129&amp;fmt=gif">

Infopedia

Laatste nieuws en branche updates van Infomat

Gratis CRM-software: een goed idee?

In de CRM-wereld bestaan er uiteenlopende producten. Daar zitten ook gratis varianten tussen. Waarom zou u dan voor maatwerk of een grote naam kiezen als er ook kosteloze crm-systemen bestaan?

Gratis bestaat niet

Gratis CRM-systemen aanbieden en toch winst maken: hoe doet een bedrijf dat? Simpel: er schuilt een ingenieus investeringsmodel achter. En u betaalt dubbel als uw informaticus na de gratis installatie voortdurend aan de slag moet of regelmatig met de – dure – helpdesk telefoneert. Erger nog: een slecht CRM-systeem blokkeert uw bedrijf. Gratis software kan uw bedrijf dus schaden.

De prijs van uitbreiding

Eenvoudige CRM-systemen zijn inderdaad soms gratis. Breidt u uw bedrijf uit, dan moet u alsnog overschakelen naar een betalend model of ruimere CRM-oplossingen. Andere CRM heeft talloze mogelijkheden voor een beperkt aantal gebruikers. Of kampt met beperkte opslag. Of biedt onvoldoende beveiliging. Voor aangepaste software betaalt u ook dan dubbel en dik.

Voor- en nadelen van een standaard CRM-pakket

Gratis CRM-software biedt vaak een te brede functionaliteit: da’s niet altijd wat u nodig hebt. Dat uitgebreide systeem vraagt heel wat onderhoud voor onderdelen die u eigenlijk niet nodig hebt. En het krijgt te pas en te onpas vervelende updates.

Opgepast voor foute perceptie van CRM-software

Het succes van CRM-software hangt in grote mate af van de betrokkenheid van medewerkers. De zoektocht naar gratis CRM-systemen vertrekt vaak van het idee dat CRM niets meer is dan een softwarepakket. Niets is minder waar: CRM bepaalt de ruggengraat van het bedrijf. Het ondersteunt de bedrijfsprocessen niet alleen, maar stuurt ze ook. Past het systeem niet bij uw bedrijfsfilosofie, dan heeft het een nefaste invloed op uw organisatie.

CRM-software

De meerwaarde van parametrage en een professionele partner

Tuning of parametrage zorgt ervoor dat CRM aansluit bij de werking van uw bedrijf zonder dat u duur maatwerk moet betalen. Daardoor is het CRM-systeem eenvoudiger, voelen werknemers minder weerstand en bereikt u een hogere efficiëntie. Tegelijk betekent tuning ook dat ter plaatse, in samenspraak met de key-users, goed wordt ingeschat wat wel en niet geautomatiseerd moet worden. Want uitzonderlijke situaties worden beter manueel behandeld.

Besluit

Gratis CRM-software is een goede oplossing voor kleine bedrijven en eenvoudige processen. Reiken uw ambities hoger, dan informeert u het best naar een aangepast CRM-systeem.

Categorieën: CRM